Onze makelaars ontvangen dagelijks vragen over kopen, wonen en leven in Hongarije. Hieronder geven wij antwoord op een aantal van de meest gestelde vragen. U kunt op één van de vragen klikken om direct naar de vraag met antwoord te gaan:

 

 

Welke kosten zijn er naast koopprijs, bij de koop van een woning in Hongarije?

De kosten die komen kijken bij de aankoop van de woning zijn:
- de koopsom. Dat is de aankoopprijs van de woning. De koopsom betaald u direct aan de verkoper. Uiteraard zijn wij daarbij aanwezig, maar door deze direct aan de verkoper te betalen, weet u precies wat u aan wie betaald. Sommige makelaars in Hongarije verbergen hun tarieven of een deel daarvan in de vraagprijs om zo goedkoop te lijken.
- advocaatkosten. De advocaat stelt het koopcontract op, handelt de nodige formaliteiten af met de Hongaarse overheid en geeft de nodige wijzigingen door aan het kadaster. Dit betaald u direct aan de advocaat. Deze hangen af van de hoogte van de koopsom, maar dit is in de meeste gevallen slechts een paar honderd euro.
- kadaster leges. De kadaster leges zijn de vergoedingen die aan het kadaster betaald moeten worden voor het doorvoeren van wijzigingen en het inzien van informatie. Deze kosten worden aan de advocaat betaald. De kadaster kosten zijn per perceel 23,- euro (6.600 forint), de meeste objecten op onze website bestaan uit één of twee percelen.
- makelaars-courtage.Bij ons betaald u als koper van een huis uit ons aanbod geen courtage bij aankoop. Na aankoop kunnen wij u tegen een vergoeding helpen met het overschrijven van de nutsvoorzieningen, eventueel bij het openen van een Hongaarse bankrekening en het afsluiten van een woonverzekering etc.
- overdrachtsbelasting. Enkele maanden na aankoop van de woning, ontvangt u bericht van de Hongaarse overheid voor het betalen van de overdrachtsbelasting. Deze is voor bijna alle objecten 4% van de aankoopprijs. Mocht er voor een bepaald object op onze website een ander tarief gelden, dan zullen wij u daar uiteraard tijdig van op de hoogte stellen.

 

Is er bij de meeste woningen uit het huizenaanbod op de website nog te onderhandelen over de prijs?

De prijzen op onze website zijn vraagprijzen. Dat is de prijs die door de verkoper gevraagd wordt voor het vastgoed. Er is bijna altijd over de prijs te onderhandelen. In Hongarije is het net als in Nederland gebruikelijk om een bod uit te brengen. De verkoper kan het bod afwijzen, het bod accepteren of een tegenbod afgeven. Soms kan de definitieve prijs binnen enkele minuten overeen gekomen worden, maar het gebeurt ook wel dat er dagen overheen gaan. Wij raden u ten alle tijden aan eerst bij onze makelaars advies te vragen, voordat u een bod uitbrengt.

 

Zijn de plaatsen die met Google Maps op de website worden aangegeven ook echt de plekken waar het huis staat?

Wij geven bijna nooit de exacte locatie van de woning. Meestal geven wij de plaatsnaam of een nabij gelegen plaats op. Wij geven bijna nooit de exacte locatie weer, omdat in het verleden enkele collega-makelaars het aanbod van onze website bij hun eigen klanten aanboden. Wij zijn één van de weinige meertalige makelaars in Hongarije met een eigen huizenaanbod. Het verkrijgen van een eigen huizenaanbod kost veel tijd en de nodige middelen. Dat is de reden dat wij niet altijd de exacte locatie op onze website weergeven. Na afloop van een bezichtigingsdag, ontvangt u alle adressen van de huizen die u die dag bezichtigd heeft. Dan kunt u zelf nog eens gaan kijken bij de huizen of de omgeving ervan verkennen.

 

Kan ik mijzelf redden in Hongarije, wanneer ik geen Hongaars spreek?

Ja, dat is geen enkel probleem. Na de aankoop van een Hongaars huis via ons makelaarskantoor, staan wij u in een groot aantal zaken bij. Denk bijvoorbeeld aan de overschrijving van bestaande gas, water en elektra. Desgewenst helpen wij u bij het afsluiten van een verzekering voor uw woning en het openen van een Hongaarse bankrekening. Verder doen wij het eerste jaar minimaal één maal in de drie maanden een eenvoudige inspectie van buiten uw woning. Gewoon even kijken of alles in orde is en er niets vreemds aan de hand is. Het belangrijkste is misschien nog wel is de Nederlandstalige helpdesk tijdens kantooruren, waarmee u praktisch met al uw vragen aangaande de koop en verkoop van Hongaars vastgoed, maar ook andere zaken betreffende het wonen en leven in Hongarije terecht kunt. Dus na de aankoop van een Hongaarse woning via ons kantoor maakt u zonder extra kosten aanspraak op deze privéleges. Wanneer het desondanks de verstrekte informatie alsnog niet mocht lukken, of graag werk uit handen wil geven, kunnen wij voor een bescheiden vergoeding uw zaken in Hongarije regelen of vertegenwoordigen. Informeer tevoren naar onze tarieven.

Daarnaast bent u niet de eerste Belg of Nederlander die in Hongarije neerstrijkt. Anderen kunnen hun ervaringen delen en u mogelijk verder op weg helpen. Op het internet zijn verschillende Nederlandstalige websites over Hongarije waar u uw vragen kunt stellen. Veel Hongaren spreken naast Hongaars ook Duits. In de grotere plaatsen spreken ze soms ook Engels. Overheidsinstellingen doen alles in het Hongaars. Meestal is er wel iemand aanwezig die kan helpen in het Duits en soms ook in het Engels, al is dat meestal gebrekkig. Als u de Hongaarse taal niet machtig bent, is het aan te raden om u bij officiële zaken deskundig te laten begeleiden.

 

Moeten er documenten vertaald worden bij aankoop van een huis in Hongarije?

Het is niet noodzakelijk om documenten te vertalen om de koop van Hongaars vastgoed mogelijk te maken. Vooraf aan de aankoop vragen wij om uw persoonlijke gegevens en dient u op de dag van de koop uw paspoort of identiteitskaart mee te nemen. Deze hoeven niet vertaald te worden. De persoonlijke gegevens leveren wij dan op een voor Hongaren gebruikelijke manier aan bij de advocaat, om zo eventuele fouten te voorkomen.

Na het opstellen van het koopcontract geeft onze advocaat daar een mondelinge vertaling van in het Engels of Duits. Wanneer nodig zal onze makelaar een mondelinge toelichting in het Nederlands geven en vragen beantwoorden. 

 

Wat zijn de gevolgen als de vorige bewoners nog een schuld of hypotheek op het huis hebben als ik het huis koop?

Wanneer u een huis via onze makelaardij koopt, onderzoeken wij voordat het huis in ons huizenaanbod wordt opgenomen of er schulden of een hypotheek op huis zijn. Bij verkoop worden deze schulden afbetaald met het geld uit de verkoop. Als de schulden op de woning groter zijn dan de vraagprijs van de woning nemen wij deze niet op in ons aanbod, want u wilt natuurlijk geen huis met schulden erop kopen.

Op de dag van de aankoop vragen onze makelaars en de advocaat de kadastrale gegevens van de woning op. In de kadastrale gegevens staat informatie over het vastgoed, wie de vorige eigenaren zijn, wie de huidige eigenaren zijn en overige informatie, zoals eventuele schulden. Op die manier komt u niet voor verrassingen te staan.

 

Wie is verantwoordelijk voor het Energielabel dat bij verkoop van een huis afgegeven moet worden?

Bij verkoop van een huis in Hongarije dient de verkoper een Energielabel te regelen. Er zijn speciale bureaus die gecertificeerd zijn om hiervoor rapportages te schrijven en het label af te geven. Onze makelaars kunnen u helpen bij het vinden van een bureau voor het Energielabel in de omgeving van uw te verkopen huis in Hongarije.

Ook al is de verkoper door de wet verplicht in het Energielabel te voorzien, toch wordt er in de praktijk meestal niet naar gevraagd.

Als koper heeft u geen verplichtingen ten aanzien van het Energielabel.

 

Over hoeveel inkomen dien ik te beschikken om in Hongarije te kunnen leven?

Dit hangt af van uw levensstijl en eisen die u aan uw persoonlijke levensstandaard stelt. In Hongarije zijn veel zaken goedkoper dan in België en Nederland. U kunt goed uit eten voor minder dan tien euro per persoon. Minimum uurloon is enkele euro's, waardoor u voordelig zware arbeid kan laten verrichten. Lonen van hoogopgeleiden zijn velen malen lager, waardoor notarissen, advocaten, dokters, tandartsen velen malen minder kosten dan in Nederland en België. Auto's die in Hongarije geproduceerd worden zijn in aankoop en onderhoud aanzienlijk goedkoper. U betaald geen extra indirecte belasting bij de aankoop van motorvoertuigen, zoals het Nederlandse BMP, waardoor u al snel duizenden euro's minder betaald voor dezelfde auto in Nederland. Ook de benzine is een stuk goedkoper.

Verder is de Hongaarse grond voor West Europese begrippen heel erg goedkoop en wordt Hongaars vastgoed verkocht tegen prijzen die in België en Nederland ondenkbaar zijn. Omdat de vastgoedprijzen vele malen lager zijn dan in België of Nederland, is de kans aanwezig dat u deze zonder hypotheek of lening kan kopen, waardoor u geen maandelijkse lasten op de aankoop heeft. Verder wordt over vastgoed geen vermogensbelasting geheven in Hongarije en kent Hongarije geen Onroerende Voorheffing of OZB belastingen. De wekelijkse boodschappen en eerste levensbehoeften zijn in Hongarije ongeveer 70% vergeleken met de prijzen in de supermarkten van België en Nederland. Alcohol en tabak zijn, door het ontbreken van verschillende accijnzen in Hongarije aanzienlijk goedkoper dan in België of Nederland. U kunt dus in Hongarije met veel minder geld rondkomen dan in België en Nederland.

Ter informatie: maandelijkse uitkeringen en pensioenen voor Hongaren in Hongarije zijn gemiddeld 80 tot 200 euro per persoon. Deze mensen delen vaak één huishouden en beschikken niet over eigen vervoer. Maandelijks minimumloon is omgerekend tussen de 230 en 280 euro. Het is mogelijk om met dit inkomen te beschikken over een auto, maar de meeste Hongaren reizen per bus. 65-plussers reizen gratis met openbaar vervoer. Bij vertoon van uw legitimatie kunt ook u kosteloos gebruik maken van openbaar vervoer in Hongarije wanneer u 65 jaar of ouder bent.

Grootverdieners verdienen tegen de duizend euro per maand, wat gelijk is aan de gemiddelde Belgische invaliditeits-uitkering of Nederlandse arbeidsongeschiktheids-uitkering.

Met deze gegevens zult u begrijpen dat het zelfs met een kleine uitkering goed vertoeven kan zijn in Hongarije. Ons kantoor kan u hierover verder informeren.

 

Wat zijn mijn jaarlijkse kosten in Hongarije?

De jaarlijkse kosten zijn in verhouding met Nederland relatief laag. De gemeentelijke belasting zijn enkele (euro)tientjes per jaar, afhankelijk van de gemeente waar uw (toekomstige) huis staat. Dit is exclusief het afhalen van het vuilnis.

Het is in het algemeen goedkoper om op hout te stoken dan op gas. Wij vernemen van klanten die alleen gebruik maken van gas ongeveer 1.500 euro per winter kwijt te zijn. Wordt er op hout gestookt, dan is dit gemiddeld 500,- euro per winter. Dit verklaard mede waarom er veel op hout gestookt wordt in Hongarije. De hoogte van de stookkosten is natuurlijk afhankelijk van de wijze waarop u stookt en de warmte in huis houdt. De kosten voor water en elektra zijn vergelijkbaar met Nederland of België, al geven veel klanten aan minder geld kwijt te zijn aan water en elektra in Hongarije.

 

Wat voor Hongaars vastgoed kan ik wel en welke kan ik niet kopen als buitenlander in Hongarije?

In mei 2014 is de wetgeving rondom de aankoop van vastgoed buiten de bebouwde kom verandert. Vroeger konden Hongaren onbeperkt aankopen in binnen- en buitengebied, terwijl er voor niet-Hongaren beperkingen waren voor aankoop buiten de bebouwde kom. Omdat Europa gelijke rechten eist voor alle EU burgers, is deze wet aangepast.

Nu geldt zowel voor Hongaren alswel voor andere EU-burgers dat particulieren binnen de bebouwde kom onbeperkt kunnen aankopen en in het buitengebied tot maximaal 10.000 vierkante meter per persoon. Het gaat dus niet om het aantal objecten, maar om het totale grondstuk van alle objecten buiten de bebouwde kom bij elkaar. Er zijn buiten de bebouwde kom enkele uitzonderingen dat niet-Hongaren onbeperkt kunnen aankopen, maar daar kunnen onze makelaars in Hongarije u wanneer nodig over informeren. In ieder geval kunt u zonder de Hongaarse nationaliteit alle huizen, grondstukken en bedrijfspanden zonder problemen op naam verkrijgen.

 

Welke stappen moet ik allemaal ondernemen om naar Hongarije te emigreren? 

Emigratie is voor Europese staatsburgers vanaf de Hongaarse toetreding tot de Europese Unie in 2004, een stuk gemakkelijker geworden. Veel zaken zijn zelf te regelen. Taal en onkunde kunnen het voor u moeilijk maken dit te doen, omdat Hongaarse overheidsinstellingen hun informatie in het Hongaars publiceren en zaken in het Hongaars afhandelen.

Voor emigratie naar Hongarije is het vinden van een officieel woonadres nodig. Dit kunt u onder andere doen door een woonhuis te kopen. Vastgoed dat aangemerkt staat als vakantiewoning, wordt niet gezien als een officieel woonadres. Wanneer u ons tevoren informeert over uw plannen en wensen, kunnen wij daar voortijdig rekening mee houden en u voorzien van voor u relevante informatie en passend vastgoed.

Na de aankoop van de woning kunnen wij u begeleiden door middel van onze Emigratie Service. Ook wanneer u uw woning zelfstandig of via een andere makelaar heeft aangekocht, is het mogelijk van deze dienstverlening gebruik te maken. Informeer tevoren naar onze tarieven. Bij deze Emigratie Service regelen wij de volgende zaken:

  • hulp bij registratie van uw verblijf in Hongarije,
  • begeleiding bij het verkrijgen van een adreskaart (Lakcím-kartya), die nodig is bij het regelen van officiële zaken in Hongarije,
  • regelen van een Hongaars belastingnummer, nodig voor het kopen van een auto of het starten van een eigen bedrijf,
  • assisteren bij de aanvraag van een Hongaarse ziektekostenverzekering,

Deze zaken kunt u uiteraard ook zelf regelen, wanneer u zich begrijpbaar kan maken en de weg kent. Uiteraard kunt u het ook laten regel door één van onze makelaars. Informeer tevoren naar onze gunstige tarieven.

Hieronder volgt de informatie die u nodig heeft voor een succesvolle emigratie naar Hongarije.

 

I & II: Registratie verblijf en aanvraag adreskaart. De eerste stap is de registratie in Hongarije en de aanvraag van een zogenaamde adreskaart (Lakcím-kartya). De registratie in Hongarije en aanvraag van de adreskaart zijn vrij eenvoudig en kosten wanneer u dit zelf regelt omgerekend een paar euro. U heeft nodig:

  • uw paspoort of identiteitskaart,
  • bankafschriften van de afgelopen drie maanden
  • uw pasje van uw ziekenfonds of zorgverzekering
  • koopcontract van uw woning
  • 1.000 forint
  • iets tegen de verveling

U gaat naar het postkantoor en vraagt naar een betalingszegel van 1000 forint. Met dit zegel betaald u de léges (vergoeding) voor de aanvraag van de registratie en het maken van de pasjes. Bij het kantoor van de BAH (immigratiedienst) geeft u aan een 'Lakcímkártya' (adreskaart) aan te willen vragen. De ambtenaar vraagt waarom u in Hongarije wenst te verblijven. Wanneer u aangeeft dat u naar Hongarije komt om inkomen te verwerven, dient u nog een werkgeversverklaring te overleggen. Vervolgens krijgt een formulier. Deze vult u in. Na controle van uw inkomsten en/of vermogen, uw identiteit en uw zorgverzekering, wordt u verzocht even te wachten. Dit duurt gemiddeld een uur. Zorg dat u iets bij u heeft om deze tijd te doden, want dit uur kruipt erg langzaam voorbij. Vervolgens wordt u weer geroepen en ontvangt u een pasje waarmee u uw registratie kunt bewijzen. Hierop zet u uw handtekening, alvorens deze geplastificeerd wordt. Dit pasje bewijst tevens de aanvraag van uw adreskaart die u tijdens en na uw emigratie nog vaak zult gebruiken bij het regelen van officiële zaken in Hongarije. De adreskaart ontvangt u twee tot vier weken automatisch en aangetekend in de brievenbus van uw officiële Hongaarse woonadres.

 

III: Regelen belastingnummer. Wanneer u in Hongarije een nieuwe of tweedehands auto wenst te kopen, inkomen wil gaan verwerven door indiensttreding of een eigen onderneming wil starten, dient te beschikken over een belastingnummer (Adószám). Dit kunt u in een klein uurtje regelen, mits u na het trekken van een nummertje niet lang hoeft te wachten. De aanvraag van een belastingnummer doet u bij de APEH: de Hongaarse belastingdienst. Hiervoor dient u zich te kunnen legitimeren door middel van een paspoort of identiteitskaart en de eerder aangevraagde adreskaart. De ambtenaar zal u vragen een formulier in te vullen. De informatie die zei vragen staat ook op uw adreskaart. Binnen enkele minuten wordt er een uitdraai met een officiële stempel aan u overhandigd met uw nieuwe Hongaarse belastingnummer. Enkele weken later ontvangt u een pasje automatisch op uw officiële Hongaarse woonadres.

 

IV: Aanvragen ziektekostenverzekering/ziekenfonds. Het regelen van een Hongaarse zorgverzekering neemt misschien nog de meeste tijd in beslag. Het is lastig om dit in het kort uit te leggen, omdat het per persoon en per situatie verschillend is. Gaat u werken in Hongarije? Heeft u pensioen of inkomen vanuit België of Nederland? Dit speelt allemaal mee bij de aanvraag van een Hongaarse ziektekostenverzekering.

In Nederland verstrekt het Zorginstituut Nederland het nodige papierwerk voor het verkrijgen van een zorgverzekering in Hongarije. Deze kunnen u ook informeren over de aanvraag.

Bij uitschrijving uit Nederland, vervalt automatisch uw zorgverzekering. Desondanks is het verstandig om uw vertrek naar het buitenland voortijdig bij uw zorgverzekering te melden.

 

V: Openen bankrekening. Wanneer u geen bedrijf wilt starten in Hongarije, heeft u ook geen Hongaarse bankrekening nodig. Wel kan een bankrekening handig zijn wanneer u niet het hele jaar door in Hongarije zult verblijven. U kunt dan uw maandelijkse betalingen automatisch laten afschrijven, mits er altijd voldoende geld op uw Hongaarse rekening staat.

Een Hongaarse bankrekening kunt u zelf probleemloos openen. Ter informatie: Negen van de tien transacties in Hongarije gebeurt contant, de rest per post. In het begin is dat even wennen. Zelfs de aan- en verkoop van onroerend goed gebeurt in Hongarije veelal in contanten. Dit komt omdat met name de oude generatie Hongaren het Hongaarse bankwezen niet vertrouwen. Houdt er rekening mee dat de banken voor elke handeling kosten in rekening brengen en er in Hongarije speciale bankenbelastingen zijn. Wij raden u aan u aan een Hongaarse bankrekening alleen te openen wanneer u deze dan ook echt nodig heeft. Natuurlijk kunnen wij u helpen bij het openen van een bankrekening.

 

Kan ik een bankrekening openen in Hongarije?

Het is mogelijk om als niet-Hongaar een bankrekening te openen in Hongarije. Na aankoop van een huis in Hongarije via ons kantoor, helpen wij u kosteloos bij het openen van een bankrekening.

 

Ik ben 72 jaar, gepensioneerd, en denk er over om naar Hongarije te emigreren. Is deze stap voor mij nog te maken?

De grootste leeftijdsklasse van buitenlandse huizenkopers is 55-70 jaar. Ook steeds meer jongeren en ouderen ontdekken Hongarije als ideaal vakantie- en woonland. Leeftijd zegt in principe niets. Zolang u over een goede gezondheid en voldoende middelen beschikt, is deze stap goed te maken. Onze makelaardij kan haar klanten voorzien van professionele begeleiding bij emigratie. Vraag daarvoor naar onze Emigratie Service.

Vanaf de 70e levensjaar is geen hypotheek of lening voor de aankoop van uw Hongaarse woning meer te regelen. U dient in uw geval de aankoop van uw woning geheel uit eigen middelen te kunnen realiseren. Afhankelijk van uw eisen en wensen, kunt u al vanaf 20.000,- euro slagen voor een woning waaraan u geen renovatie werkzaamheden hoeft te verrichten. Voor een woning die meer aansluit bij de eisen van deze tijd, kunt u al voor 40.000,- euro een passende woning vinden.

De meeste woningen op het Hongaarse platteland en in de dorpen zijn gelijkvloers. In de oudere boerenwoningen zijn de deurposten breed genoeg voor een rolstoel. Dit met de gedachte dat u mogelijk onverwacht minder goed te been bent.

Bij de aankoop van de woning is het verstandig om testamentair vast te laten leggen wie uw huis erft bij een mogelijk overlijden. Ook als u getrouwd bent, dient u dit bij de advocaat in Hongarije vast te leggen. Het is namelijk in Hongarije niet vanzelfsprekend dat uw partner het huis erft. Het bespaard u een hoop tijd, geld en kopzorgen, wanneer u dit direct bij aankoop regelt. Een verklaring van een Belgische of Nederlandse notaris is hiervoor onvoldoende. Dit komt omdat bij overlijden het Hongaarse recht op uw onroerende bezit van toepassing is. De kosten om dit vóór het overlijden vast te leggen zijn vele malen lager dan het achteraf te regelen. Ook voor jongere echtparen en alleenstaanden is het raadzaam dit tevoren goed geregeld te hebben.

 

Is het mogelijk om hypotheek-rente aftrek te kunnen ontvangen over een Hongaarse hypotheek voor een Hongaars huis?

Ja, dat is mogelijk. Zolang het inkomen van de hypotheek-drager (ook) uit Nederland is.

Wij kunnen u begeleiden bij de aanvraag van een Hongaarse lening of hypotheek en u tijdens de aanvraag verder informeren. Hierdoor kunt u veel geld besparen.

 

Is het mogelijk om mijn Nederlandse Zorgtoeslag ook in Hongarije te blijven ontvangen?

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om Nederlandse zorgtoeslag in Hongarije te ontvangen. Wanneer u in Hongarije woont kunt u Nederlandse Zorgtoeslag ontvangen, gezien het een EU-land is en het een land is waarmee Nederland een socialezekerheidsverdrag heeft gesloten. De overige voorwaarden zijn te lezen op de volgende pagina van de Nederlandse Rijksoverheid: Zorgtoeslag ontvangen in het Buitenland.

Uiteraard kunnen onze makelaars hierover verder informeren, na de koop van een huis in Hongarije.

 

Ik zie dat bijna alle huizen in uw woningaanbod met hek of muur omheind zijn. Waarom is dat?

Dit heeft te maken met de cultuur van het Hongaarse volk. Dit volk houdt de privacy, en het eigen terrein moet apart staan van de openbare plekken, of dat van de buren. In bepaalde gebieden zijn de omheiningen helemaal niet doorkijkbaar, doordat deze met stenen opgetrokken zijn, omdat de eigenaren van het huizen 100% privacy willen.

Privacy is voor de Hongaar in het algemeen heel belangrijk. Wat ook meespeelt uit het verleden, is dat hoe rijker de mensen waren, des te meer deze hun rijkdom verborgen wilden houden voor de ogen van anderen. De armsten hebben hekwerk vanuit hout, de gemiddelden vanuit staal en de rijksten van baksteen. Althans, dat was vroeger. Tegenwoordig kunnen de meesten wel een bakstenen omheining realiseren.

Zelfs op de begraafplaatsen zijn hekken om de graven. De rijksten hebben voor de doden ontzettend dure muren en stalen hekken laten bouwen.

Tegenwoordig heeft het een meer praktisch aspect. Bij bijna ieder huis is er een hond in de tuin. Om ervoor te zorgen dat de hond in de tuin blijft is een goed hekwerk erg belangrijk. Uiteraard hadden ze vroeger ook honden, maar toen was het culturele aspect belangrijker dan het praktische.

 

Wordt de elektriciteit in Hongarije op de zelfde wijze aangelegd als in Nederland, met bijvoorbeeld centraaldozen?

In Hongarije wordt ook wel met centraaldozen gewerkt, maar meestal werkt men van stekkerdoos naar stekkerdoos. Dat is goedkoper. Daarnaast is het meestal een kamer per groep. Uiteraard kan alles naar wens door een elektricien nieuw aangelegd worden. Tijdens een bezichtiging met onze makelaars in Hongarije, kunnen zij u daar ter plaatse meer over vertellen.

 

Is de bedrading van de elektriciteit los in de muur, of loopt deze door een pvc-pijp?

Dit is geheel verschillend. In met name de oudere huizen is de bedrading zonder pijp in de muren aangebracht. Bij nieuwe bedrading loopt deze veelal door een pvc-pijp.

 

Zijn de Hongaarse stopcontacten hetzelfde als in Nederland, of is er een verloopstekker nodig om mijn elektrische apparaten uit Nederland te kunnen gebruiken in Hongarije?

De stopcontacten in Hongarije zijn het zelfde als in Nederland. U kunt uw elektrische apparaten uit Nederland in Hongarije gebruiken.

 

Hoe is het internet geregeld in Hongarije?

In principe kunt u overal in Hongarije goed breedband-internet verkrijgen en zeker in ons werkgebied (Baranya, Tolna en Somogy). Slechts in enkele achtergebleven dorpjes is deze breedband verbinding alleen door middel van een dongel (wifi) te realiseren. Normaal is er de keuze tussen kabel, telefoonaansluiting (ADSL) en draadloos via dongel. In zeer zeldzame gevallen zult u gebruik moeten maken van satelliet-internet via een schotel.

 

Is het leidingwater in Hongarije drinkbaar?

Het leidingwater is in principe in alle plaatsen van Hongarije officieel goedgekeurd om te drinken, al zijn er uitzonderingen op, maar dan wordt er drinkwater verstrekt. In ons werkgebied zijn wij met het laatste niet bekend, al heeft het drinkwater in de zomermaanden vaak een chloorsmaak. In de supermarkten koopt u voor weinig geld flessen drink- of mineraalwater. Behalve leidingwater is er ook water uit de put mogelijk. Door bijvoorbeeld de intensieve akkerbouw en veeteelt is dit niet in alle plaatsen meer drinkbaar, maar zeker goed genoeg om huishoudelijk werk mee te verrichten of de tuin te besproeien.

 

Heb je in Hongarije ook afvaldepots, vuilstortplaatsen of recyclingcentra zoals in Nederland? Waar is in Hongarije het sloopafval en grofvuil naar toe te brengen?

Ja, in Hongarije zijn er voldoende vuilstortplaatsen van bedrijven of particulieren. Het beste is om contact op te nemen met de burgemeester van de plaats waar u uw huis gekocht heeft. De burgemeester wordt meestal gezien als het informatiepunt van het dorp, omdat deze altijd weet wat er in kleine plaatsen gaande is.

In de meeste dorpen zijn ook particulieren die graag uw sloopafval komen ophalen. Bijvoorbeeld dakpannen om een boerenzandweg te verharden of leem en bakstenen om grote gaten in het landschap op te vullen. Tweedehands bakstenen zijn gewild en worden te koop aangeboden.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van lemen muren? En hoe zit het met vocht?

Leem is een mooi bouwmateriaal en kent een aantal kenmerken. Het wordt bijvoorbeeld langzaam warm of langzaam koud; het isoleert dus goed. Dus in een warme zomer, kan het verkoeling bieden, wanneer het leem voldoende koeling in zich heeft opgeslagen. Tijdens de winter, geeft het opgeslagen warmte af en slaat het de stookwarmte op. Een andere belangrijke eigenschap is dat wanneer het in aanraking komt met vocht dit opzuigt. Er zijn verschillende technieken bekend om vochtproblemen aan te pakken. Het belangrijkste is dat het leem niet met een natte ondergrond in aanraking mag komen, bij voorkeur geen contact met de grond. Ook bakstenen kunnen vocht opzuigen, wanneer deze niet hard genoeg gebakken zijn, dus laat vocht niet de doorslag geven in uw keuze tussen leem en steen. Leem kan namelijk zorgen voor een behaaglijk binnenklimaat. Eventuele vochtproblemen zijn relatief goedkoop aan te pakken. Als vocht zichtbaar is in de muren, door bijvoorbeeld vlekken, hoeft dit geen reden te zijn om van een koop af te zien, maar dient dit wel aangepakt te worden. Het "verfje erover" is niet de methode om het op te lossen. Onze makelaars kunnen u tijdens de bezichtiging van een lemen woonhuis u daar uitgebreid over informeren. Verder kunnen onze makelaars u ook over praktische zaken met betrekking tot leem informeren, zoals bijvoorbeeld hoe u dingen aan de muur kunt ophangen en eventuele reparaties van leem.

 

Worden huis en bijgebouwen altijd leeg en veegschoon opgeleverd of moeten daar afspraken over worden gemaakt?

Vooraf aan de onderhandeling bespreken wij meestal met de koper en verkoper wat de wensen en mogelijkheden zijn ten aanzien van de oplevering. Moet er vooraf aan de overdracht nog schoon gemaakt worden door de verkoper? Blijven bepaalde meubels achter? Ook is het niet gebruikelijk in Hongarije dat de keuken achter blijft. Al deze zaken hebben ook invloed op de onderhandeling van de aankoopprijs en de tijdsduur tussen de koop en overdracht.

Het wel of niet veegschoon opleveren van het vastgoed heeft voor- en nadelen. Een voor veel Nederlanders belangrijk voordeel van het niet veegschoon opleveren is dat de overdracht van de woning meestal dezelfde dag als de koop kan plaats vinden. Ook blijven er soms leuke oude attributen achter in de woning die later als sierstuk te gebruiken zijn.

Meestal beginnen Hongaren pas met schoonmaken als de woning verkocht is. In Nederland is het gebruikelijk om de woning zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren vooraf aan de verkoop. Dit kennen de Hongaren niet. Met onze jarenlange ervaring als makelaar in Hongarije, is het nog steeds niet gelukt om Hongaren te laten snappen dat een stoffig en rommelig huis minder aantrekkelijk is om te kopen dan een schoon en opgeruimd huis. Wij raden u aan om door alle rommel heen te kijken en in gedachten te houden dat alles veegschoon opgeleverd kan worden, als u dat zou willen. Dat is ook gebruikelijk onder Hongaren.

 

 

Moet bij een emigratie naar Hongarije het rijbewijs omgezet worden naar een Hongaars rijbewijs?

Het rijbewijs van een EU lidstaat is geldig in Hongarije. Deze hoeft dus niet direct vervangen te worden voor een Hongaars rijbewijs. Het niet-Hongaarse rijbewijs kan niet verlengd worden in Hongarije, wanneer men in Hongarije woonachtig is. Er dient dan een Hongaars rijbewijs verkregen te worden. Deze procedure wordt "honosítás" (uitspraak: hoh-noh-sie-taas) genoemd. Hiervoor is het niet nodig om opnieuw rij-examen te doen. De Europese Unie werkt momenteel aan de invoering van één Europees rijbewijs.

 

Moet ik mezelf laten registreren in Hongarije als ik langer dan 90 dagen in Hongarije verblijf, ook al ben ik officieel woonachtig in België of Nederland?

Wanneer iemand langer dan 90 dagen in Hongarije verblijft dient deze zich te registreren, ongeacht het officiële woonland. Dit is geen 90 dagen per jaar, maar 90 aaneengesloten dagen. Er kan voor gekozen worden om na elke 90 dagen aantoonbaar de grens over te gaan en terug. De registratie voor EU-burgers is in de plaats gekomen van de verblijfsvergunning. De registratie heeft geen verdere invloed op waar u woonachtig bent.

 

Wanneer een huis voor lange tijd leeg staat in Hongarije, is dat dan veilig?

Er zijn plaatsen in Hongarije waarbij dat absoluut niet kan, maar de huizen die op deze website aangeboden worden, kunnen zonder problemen voor langere tijd onbewoond gelaten worden of als vakantiehuis gebruikt worden. Al kunnen wij dit voor ons gehele aanbod uiteraard nooit voor de volle 100% garanderen, maar onze makelaars kunnen u bij eventuele interesse per object hier verder over informeren.

Twee relatief goedkope maatregelen die inbraak vrijwel uitsluiten zijn een alarminstallatie die wel of niet aangesloten is op een alarmcentrale en beveiligingscamera's. Het zichtbaar zijn van deze zaken is belangrijker dan het functioneren.

 

Mag er 365 dagen per jaar in een recreatiewoning (nyaraló) verbleven worden, ook als men er niet staat als woonachtig staat ingeschreven?

Het is niet mogelijk om op een huis die bij het kadaster vermeld staat als recreatiewoning als woonachtig ingeschreven te staan. Nu is er een verschil tussen het geregistreerd staan als woonachtig en het werkelijke verblijven.

Wanneer met toestemming van de eigenaar in een vakantiewoning verblijft, dus door zelf eigenaar te zijn, het te huren van de eigenaar of er op een andere manier in te mogen verblijven, mag er zonder problemen 365 dagen per jaar in verbleven worden. In Hongarije wordt daarbij niet gekeken naar het uiteindelijke verblijfadres.

 

Zijn de makelaars van Droomhuis aankoopmakelaars of verkoopmakelaars?

In Hongarije is geen duidelijke scheiding tussen aankoopmakelaars en verkoopmakelaars. Een vastgoedmakelaar vertegenwoordigd in Hongarije in bijna alle gevallen beide partijen. Het kan voorkomen dat de makelaar betaald wordt door beide partijen.

Soms komt het voor dat onze makelaars gevraagd worden om specifiek als aankoopmakelaar op te treden voor een koper. Dan betreft het bijvoorbeeld een huis of grondstuk dat niet in ons aanbod is opgenomen.

 

Kan ik vanuit België of Nederland de koop of verkoop regelen van een huis in Hongarije?

Ja, dat is zeker mogelijk en ook nog vrij eenvoudig. Onze advocaat stelt de nodige documenten op en stuurt deze naar uw adres in België of Nederland. Bij het Hongaarse consulaat ondertekend u deze documenten. Onze makelaars in Hongarije begeleiden u tijdens het gehele aan- of verkooptraject.

 

Mocht u na het lezen zelf nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met ons kantoor. Onze makelaars zijn u graag van dienst.

Onze makelaars in Hongarije 

 

 © Droomhuis Hongarije. Gebruik zonder schriftelijke toestemming is strafbaar. Zie de Algemene Voorwaarden.