Het is mogelijk om voor de aankoop van huizen in Hongarije een Hongaarse hypotheek of lening aan te vragen. Daarbij moet gezegd worden dat de banken de afgelopen jaren minder soepel zijn geworden in het verstrekken van hypotheken en leningen. Aan de aanvraag van een hypotheek of lening zijn een aantal voorwaarden verbonden. De aanvrager dient bijvoorbeeld onder de 70 jaar te zijn en er dient iemand te zijn die garant staat om bij een mogelijk overlijden aan de maandelijkse betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen. Huizen van steen kunnen volledig gefinancierd worden, terwijl huizen van leem tot 50 á 60% gefinancierd worden. Dit laatste is per bank verschillend.

Behalve deze punten hanteren de banken zwarte lijsten van dorpen waar geen hypotheek wordt verstrekt op vastgoed. Dit heeft met de groeiende criminaliteit in dergelijke dorpen te maken en daarmee de afnemende waarde en verkoopbaarheid van het vastgoed. Droomhuis Hongarije neemt in principe geen vastgoed op in het aanbod van dorpen welke op de zwarte lijsten van banken staan.

Financieringsbehoefte

Voor het afsluiten van een lening of hypotheek voor een huis in Hongarije, is het belangrijk eerst uw financieringsbehoefte te kennen. Financieringsbehoefte is de hoeveelheid geld dat u moet lenen om de aankoop van het vastgoed te kunnen betalen. Uw financieringsbehoefte is mede afhankelijk van de hoeveelheid eigen middelen waar u over beschikt en wenst te besteden voor de koop van een Hongaars huis, naast alle kosten die u zult moeten maken om het vastgoed op uw naam te krijgen.

Als eerste is het dus belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid eigen middelen die u ter beschikking heeft en hoeveel u daarvan wil besteden voor de aankoop van een huis in Hongarije. Dit is uw budget. Wanneer u een huis in Hongarije wil kopen zonder een lening of hypotheek, is het ook belangrijk te kijken naar uw budget. Alle middelen die ontbreken om het vastgoed te kunnen aankopen, op uw naam te laten registreren en te houden vormen samen uw financieringsbehoefte.

Veel mensen kunnen tevoren moeilijk overzien welke kosten er gemaakt worden bij de aanschaf van een Hongaars huis.

1. Wanneer u aankoopt via een bemiddelaar of officieel makelaar, bent u na aankoop zonder twijfel een makelaars-honorarium of makelaars-courtage verschuldigd. Dit verschilt per kantoor, makelaar of bemiddelaar en de ene makelaar biedt meer diensten voor deze courtage dan de andere makelaar. Onze makelaars weten wat het betekend om in een vreemd land met een vreemde taal formele zaken te regelen, en leveren niet voor niets daarom een zo groot mogelijk diensten-pakket voor, tijdens en na de aankoop. In het algemeen sparen onze klanten een hoop geld uit op andere zaken die komen kijken bij de aankoop van vastgoed in Hongarije. Informeer bij een makelaar altijd tevoren naar de tarieven, bij voorkeur schriftelijk of per e-mail, zodat u altijd weet waar u aan toe bent. Ga voor onze tarieven naar de pagina Huis kopen.

2. De zogenaamde 'kosten koper': het opstellen van het koopcontract door een notaris of advocaat, opvragen van kadastrale gegevens, controleren of er schulden op het vastgoed geregistreerd staan, en het vastgoed op uw naam laten registreren bij het Hongaarse kadaster (Földhivatal). Door het versimpelen van de regels door toedoen van de Europese Unie, zijn deze kosten de afgelopen jaren sterk omlaag gegaan. Vroeger diende u bijvoorbeeld nog een vergunning aan te vragen bij de lokale overheden om vastgoed in die gemeente te mogen kopen. Dit hoeft allang niet meer.

3. De koopsom. Dit is de prijs voor het vastgoed dat u met de verkoper overeen gekomen bent.

4. Binnen een jaar na aankoop ontvangt u van de Sigma een brief voor het overmaken van de overdrachtsbelasting van uw aangekochte woning. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aangekochte vastgoed. De makelaar die u bij de koop begeleidt kan u hierover informeren. In de meeste gevallen is dit ongeveer 4% over het aankoopbedrag.

5. Kosten voor eventuele modernisering, vernieuwing of bouw. Dit is uiteraard niet van toepassing, wanneer u niet van plan bent om iets aan de woning te doen die u wenst aan te kopen. Desondanks is het verstandig om voor eventuele noodreparaties een klein bedrag gereserveerd te houden.

Na een duidelijk beeld te hebben van de totale kosten en van uw budget, weet u hoeveel geld u zou moeten lenen om de aankoop te realiseren.

Totale kosten - Budget = Financieringsbehoefte

Mocht u na deze uitleg nog geen duidelijk beeld hebben over uw financieringsbehoefte, dan kunt u gerust contact opnemen met ons kantoor. Onze makelaars en adviseurs helpen u graag verder.

 
huis kopen hongaije

Van droom naar werkelijkhed

 
Lening berekenen
Het is betaalbaarder dan je denkt
 
 
hongaars geld
Hypotheek of huurkoop
 
 
geld voor een huis te kopen in hongarije
Soms ben je rijker dan je denkt
 
hongaarse makelaar
Boerderij, met stallen en waterput
 
 
cserto Betaalbare Nieuwbouw woningen
 
 
huurkoop huis hongarije
Een huis op huurkoop in Hongarije
 

 Andere financieringsvormen

Behalve een lening of hypotheek zijn er ook andere mogelijkheden om vastgoed in Hongarije te financieren, zoals bijvoorbeeld door middel van huurkoop, termijnkoop of lease. Bij huurkoop, termijnkoop of lease wordt het vastgoed pas uw eigendom, wanneer alle betaaltermijnen voldaan zijn. Bij achterstallige betaling wordt de huurkoop stopgezet en bent u uw aanbetaling en het geld van de betaalde termijnen kwijt. U staat dan met lege handen. Na het afsluiten van een hypotheek en het aankopen van het vastgoed, staat dit vastgoed op uw naam. Bij achterstallige betaling van een hypotheek vindt gedwongen verkoop plaats. Eventuele restanten die uit deze verkoop voortkomen, ontvangt u dan met aftrek van kosten terug. Daar komt bij dat huurkoop in Hongarije juridisch niet goed geregeld is. Wij kunnen wel informeren over deze risico's, maar deze slechts ten dele inperken. Lees daar meer over op onze Huurkoop pagina.

Begeleiding bij het afsluiten van een hypotheek

De makelaars van ons kantoor kunnen u begeleiden bij de aanvraag van een lening of hypotheek voor het kopen van een huis in Hongarije. In Nederland en België verdienen hypotheek-adviseurs veel geld aan uw hypotheekaanvraag, terwijl u dit niet weet. Wij brengen de kosten voor deze begeleiding apart in rekening, zodat u bij ons precies weet wat u waarvoor betaald.

Wij hebben geen afspraken met leenbedrijven of banken en zijn er voor u als klant. Mocht u bij een specifieke bank een hypotheek willen afsluiten, dan zullen wij voor u bij die bank naar de mogelijkheden informeren. De voorwaarden voor een hypotheek zijn namelijk per bank verschillend en geheel afhankelijk van uw persoonlijke informatie en het vastgoed dat u wenst aan te kopen.

Belangstelling om een huis te kopen in Hongarije door middel van een hypotheek? Neem dan tevoren contact op met onze makelaars in Hongarije voor meer informatie en onze tarieven.

 

© Droomhuis Hongarije. Gebruik zonder schriftelijke toestemming is strafbaar. Zie Algemene Voorwaarden.