U besluit een huis of een stuk bouwgrond te kopen in Hongarije. Daarbij is het verstandig om begeleiding ontvangen van een officieel en daarnaast deskundig Nederlandstalig makelaarskantoor.

Na de opening van de vastgoedmarkt in Hongarije in 1989 is de Hongaarse wetgeving continu in beweging. Het kopen van huizen door buitenlanders afkomstig uit de Europese Unie wordt daarmee geleidelijk steeds eenvoudiger. Desondanks dient u op de hoogte te zijn van bepaalde valkuilen. Droomhuis Hongarije beschikt over de expertise om u daar in te begeleiden.

Beperkingen voor niet-Hongaarse kopers

Tot mei 2014 was er een beperking voor het kopen van vastgoed aan niet-Hongaren buiten de bebouwde kom. Door toedoen van de Europese Unie zijn de regels rondom de koop van vastgoed buiten de bebouwde kom minder beperkend geworden. Als Nederlander kunt u nu tot 10.000 vierkante meter per persoon aan agrarisch vastgoed buiten de bebouwde kom op naam verkrijgen. Voor bedrijven gelden andere regels. Sommige objecten buiten de bebouwde kom hebben geen agrarische bestemming. Dit kunnen onze makelaars verder toelichten. Neem voor meer informatie contact op met onze makelaardij in Hongarije.

U kunt de kans lopen als buitenlander dat u vastgoed aangeboden krijgt, dat u door de eerder genoemde beperking niet geheel op naam zou kunnen verkrijgen. Dit met het zicht op het verder verruimen van de wetgeving door druk vanuit de Europese Unie. Zij verkopen u dit doormiddel van een zogenaamd zakcontract. Het huis of de grond blijft op naam van een Hongaar staan tot er ooit een moment komt dat u het wel op uw naam zou mogen zetten. In de tussentijd kunt u het vrij gebruiken. Deze juridische constructie kan veel problemen geven. De Hongaarse overheid treedt hier momenteel hard tegen op. De straf voor het bezit van dergelijk vastgoed is een gevangenisstraf van twee tot vijf jaar in een Hongaarse gevangenis, met directe onteigening van de desbetreffende onroerende goederen. Let op: U kunt dit soort objecten zeer tot extreem goedkoop aangeboden krijgen door Hongaren, Nederlanders en Belgen. Recentelijk zijn er zelfs Nederlandstalige "makelaars" die zich hieraan schuldig maken. Wij raden u aan, dat u zich ten alle tijden laat informeren en desnoods begeleiden bij de aankoop van vastgoed buiten de bebouwde kom door een officiële makelaardij gevestigd in Hongarije.

Aantal aandachtspunten vooraf

Met nadruk willen wij iedereen die de interesse heeft om een huis of ander vastgoed te kopen in Hongarije op het hart drukken niet overhaast tot aankoop over te gaan. Een makelaardij kan nog zo 'officieel' ingeschreven staan, maar dat garandeert u geen bescherming tegen leugenachtige praktijken. Desondanks er niet tegen dergelijke "makelaars" opgetreden kan worden, zijn er een aantal manieren om uwzelf te beschermen. Belangrijkste is dat u uw tijd neemt bij de aankoop van Hongaars vastgoed. Laat u vóór u uw bezichtigingsreis naar Hongarije boekt tevoren goed informeren.

Er zijn na het onstaan van de Nederlandstalige makelaardij in Hongarije vanaf 1993 situaties ontstaan die door de nodige deskundigheid voorkomen hadden kunnen worden.

1. Illigale aankopen. Denkt u bijvoorbeeld aan het eerder beschrevene dat buitenlanders de gevangenis in zijn gegaan door zogenaamde "makelaars" die vastgoed hebben verkocht aan niet-Hongaren, waarvan de koop door niet-Hongaren strafbaar is. Het ergelijke is dat deze makelaars over de nodige diploma's beschikten om makelaardij te kunnen bedrijven en bij velen goed bekend stonden. Dit had voorkomen kunnen worden door goede en correcte informatie vooraf.

2. Onnodige prijsopdrijvingen. Veel Belgen en Nederlanders die samen met een makelaar op huizenjacht gaan, denken dat ze binnen de zelfde week moeten beslissen. Het is begrijpelijk dat wanneer u tegen uw 'droomhuis' aanloopt, dat u zaken zo snel mogelijk geregeld wilt hebben. Desondanks is nuchterheid geen overbodige luxe. Bij wijze van spreken staat half Hongarije te koop en huizen gaan er vaak uit tegen voor ons belachelijk lage prijzen. De kans dat u niet de enige bent die aan het onderhandelen is over het zelfde object is zeer klein wanneer het niet een speciaal of exclusief object betreft. Bij het laatste kunt u denken aan objecten voor speciale doelgroepen, waaronder maneges, hotels, landhuizen en kastelen. Het komt niet vaak voor dat er twee gegaardigden voor één en het zelfde object zijn. Dit zeggen wij vanuit ons kantoor als waarschuwing (!). Laat u zich niet opjagen. Dit bespaart u namelijk meer geld dan u tevoren zult kunnen denken.

3. Onbekend honorarium. Het kan aangenaam zijn om tevoren niet te worden herinnert aan de rekening die u na de aankoop gepresenteerd wordt. Bij veel makelaars is dit honorarium onbekend tot de presentatie van de rekening. De percentages lopen uiteen van 5 tot maar liefst 11%.  Droomhuis Hongarije Makelaardij rekent geen honorarium aan de koper als het een woning uit ons eigen aanbod betreft. De advocaat dient u wel te betalen voor het opstellen van het koopcontract.

4. Huurkoop in Hongarije. Steeds meer makelaars en particulieren verkopen Hongaars vastgoed middels huurkoop. Hierbij informeert men niet over de gevaren en risico's die bij een huurkoop-constructie komen kijken, terwijl deze aanzienlijk aanwezig zijn. Huurkoop is in Hongarije namelijk niet bij wet geregeld. Sommige Hongaarse advocaten proberen door middel van een contract een situatie te creeëren welke vergelijkbaar zou moeten zijn met huurkoop in België of Nederland. De koper is tijdens een Hongaarse huurkoop-constructie of termijnkoop meestal onvoldoende beschermd. U kunt met torenhoge schulden  achterblijven. Wij als makelaar kunnen u er niet tegen beschermen, wel voor waarschuwen dit beter niet te doen. Lees de Huurkoop pagina voor meer informatie betreffende dit onderwerp.

 

 
vrij gelegen boerderij
Vrij gelegen Hongaarse boerderij
 
 
opgeknapte boerderij honarije
Mooie Hongaarse boerderij
 
 
kastelen in hongarije
Oude kastelen  en burchten
 
 
hongaarse wijngaarde
Wijncultuur uit Hongarije
 
 
oude schuur Hongarije
Genieten van een eigen tuin
 
 
landhuis in hongarije
Genieten van de mooie natuur
 
 
huis
 Monumentale woonhuizen
 
 
ruime dorpswoning
 Dorpswoning op het platteland
 
 
paard en wagen
 Alsof de tijd heeft stilgestaan
 
 

 

 

© Droomhuis Hongarije. Gebruik zonder schriftelijke toestemming is strafbaar. Zie de Algemene Voorwaarden.